pica-so-spanakj_image
Споделете со пријателите!

Сменете го вкусот на класичната пица и направете ја оваа пица со спанаќ 
За подготовка на оваа пица, не е потребно многу време бидејќи тестото е всушност она брзо тесто што се прави за десет минути, рецепт којшто може да го најдете овде. Спанаќот е едноставно зготвен, со брз бешамел сос и лукче. Количината на состојките прикажани во овој рецепт е за една голема пица (30 х 40 см)  или 3-4 помали пици. 

  • 1 кесичка квасец (7 г);
  • 1 ½ шолја млака вода;
  • 1 лажичка мед;
  • 1 лажичка сол;
  • 1 лажица маслиново масло;
  • 3 ¾ шолји брашно (пола бело, пола интегрално). 

Во голема вангла помешајте ги водата и квасецот, а потоа и медот, солта и маслиновото масло. Додајте го брашното и измешајте сé со дрвена лажица. Оставете го тестото, покриено со крпа, да отстои околу 10 минути, или додека подготвите зајре за пицата. Вклучете ја рерната на 200°C.

Најголемото тавче од рерната премачкајте го со масло и посипете го со палента. Префрлете го тестото во тавчето и со притискање со прсти намачкани со масло, раширете го до краевите на тавчето или направете помали пици.

Исчистете го спанаќот од грубите дршки и убаво измијте го. Ставете го да се вари кратко во тенџере со малку вода и малку сол, додека не спласне. Потоа исцедете го и исецкајте го. Во мало тенџере, стопете го путерот на средно и во него кратко испржете го лукчето, само да омекне и да пушти арома, не да се зарумени. Додајте го брашното и сол, промешајте, па додајте го и млекото и мешајте додека малку не се згусне. Потоа вмешајте го спанаќот во бешамелот.

Прочитајте:  Топло чоколадо на стапче

Распоредете го спанаќот врз тестото. Посипете го со рендан кашкавал и скршете по едно јајце во средината. Печете ја пицата околу 15 минути, или додека тестото не е заруменето, а јајцето зготвено или ровко онолку колку што сакате. Потоа посипете го јајцето со сол и свежо мелен бибер.

* рецептите со во целост преземени од ситно сецкано


Споделете со пријателите!