pet-znaci-deka-ste-prezafateni
Споделете со пријателите!

Тенка е линијата која ги дели НЕ ПРАВЕЊЕТО ДОВОЛНО и ПРАВЕЊЕТО ПРЕМНОГУ СЕКОЈ ДЕН. Дали знаете дека претрупаниот со обврски дневен распоред е изворот на секојдневниот стрес? Некои велат дека најчест показател на презафатеност е избувливоста. Дали често ви се случува да им се лутите на луѓето без причина? Ова е вообичаена реакција на стресот предизвикан од правење премногу работи во текот на денот. Претерувањето може да предизвика да бидерте хипер-емотивни за сешто и за ништо.

Еве неколку други индиции дека сте го преоптоварувате вашиот дневен распоред во една нездрав начин:

1. Постојано им се дерете на луѓето

Дали сте станале зависник од бес (rageaholic)?, пробајте да се смирите. Можеби едно од решенијата е да ги откажете сите необврзувачки состаноци или обврски и да ги замените со нешто релаксирачко, прошетка или возење велосипед на пример.

2. Секогаш се чувстувате уморно и помалку болно

Стресот има огромно влијание врз вашето здравје, така да постојаната главоболка, болката во желудникот, па дури и нервозното чувство и растреперливост се знаци дека сте го оптовариле вашиот дневен распоред.

3. Секогаш доцните

Можеби доцнењето ви е влезено во навика, но можеби и не! Вистината е, ако секогаш доцните, веројатно се обидувате да направите премногу работи одеднаш. Растеретувањето од обврски може да биде разликата помеѓу доцнењето и пристигнувањето на време.

4. Вие сте кралот/кралицата на нередот

Имате купишта работи каскадно наслагани по целиот стан? Дали вашиот орбитрек личи повеќе на закачалка отколку на спортска справа. Можеби немате вистински систем за распоредување на работите по дома, или пак сте толку пре-зафатени што едноставно фрлате сè, од сметки до клучеви врз врвот на планината на нередот.

Прочитајте:  Еве зошто не можете да ослабете

Ако сте премногу зафатени да се организирате, ангажирајте некого или пак издвојте еден ден секоја недела за да се организиранизирате и/или ги исфрлите сите непотребни глупости кои натрупано стојат во еден ќош на вашето биро.

5. Не можете да се сетите кога последен пат сте се насмеале

Доколку вашата дневна агенда е една бесконечна листа на работи за извршување, а вие се по цел де се мачите да ги завршите и тоа без многу успех … Хмм, тоа и не е така добар начин на живеење. Ако не можете да се сетите кога последен пат сте се насмеале или имале малку забава, тогаш е време да го пре-испитате вашиот дневен распоред и да ги исфрлите непотребните активности.

За крај запомнете дека животот е краток. Немора секогаш да го трошите времето во извршување на работите од обврска, направете си време во денот за нешто забавно и релаксирачко!


Споделете со пријателите!