Споделете со пријателите!

Година со најколем инвестициски циклус во здравството
Голем број инвестиции во здравствената инфраструктура, набавена нова најсовремена опрема за здравствените установи и дополнителна едукација на здравствените работници во најразвиените системи во Европа, САД, Австралија, Кина и Јапонија.

Ова е реализираното во здравството на кое се осврна министерот за здравство Никола Тодоров на одбележувањето на 7 април, Светски ден на здравјето, што се одржа во организација на Македонското лекарско друштво. Мото на годинашното одбелележување е „Да го победиме дијабетот“.

Годинава бележиме најголем инвестициски циклус. Се завршија инвестиции во вредност од 42 милиони евра, а во тек е и најголемата инвестиција во македонскиот здравствен систем досега, а тоа е изградбата на Клиничката болница во Штип, која е во вредност од околу 56 милиони евра. Во тек е реконструкцијата на Клиничката болница во Битола, на општите болници во Прилеп и во Кичево, Специјалната болница „Св.Еразмо“ во Охрид, истакна Тодоров...

Превземено од: Министерство за здравство на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!