Споделете со пријателите!

Поднесени се две барања за увоз на суровина за производство на препарати на база на канабис
До Агенцијата за лекови и медицински средства поднесени се две барања за увоз на суровина од која ќе бидат произведувани препарати на база на канабис. Тие се одобрени и очекуваме суровината за производство да биде во Македонија до крајот на следната недела. Ова на прес-конференција го соопшти министерот за здравство Никола Тодоров.

Тој информира дека дека до Агенцијата за лекови и медицински средства поденесено е и едно барање од правно лице или како што рече, сериозна фармацевтска компанија за добивање дозвола за производство на екстракти од коноп.

По проверка на исполнетоста на условите и стандардите следи стекнување лиценца за производство. Доколку целата процедура е во ред, очекуваме првите проверени и контролирани производи на база на коноп во аптеките да ги имаме до крајот на мај годинава. Односно, до крајот на мај овие производи да станат достапни за сите пациенти во Република Македонија, рече Тодоров...

Превземено од: Министерство за здравство на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!