Споделете со пријателите!

Избегнувајте активности на отворено во периодот од 11 до 17 часот
Согласно најавата на метео-алармот од Управата за хидрометеоролошки работи, почнувајќи од 04 Август и во текот на викендот територијата на целата држава ќе биде зафатена со високи температури од портокалова фаза.

Министерството за здравство по одржаниот состанок на Комисијата за топлотни бранови, препорачува во денаовите петок до недела од работни обврски да бидат ослободени бремените жени и лицата над 60 годишна возраст, додека сите останати лица при појава на каков било здравствен проблем веднаш да се јават кај својот матичен лекар.

На работодавците им се препорачува да го реорганизираат работното време во насока на избегнување активности на отворено во периодот од 11 до 17 часот, како и обезбедување одмор под сенка и доволно течности на секои два часа.

Преземено од: Министерство за здравство на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!