Споделете со пријателите!

kako-da-prepoznaete-kifoza-kaj-decata_image

Причина за кифоза може да е поврзана со различни болести кои влијаат на пршлените на рбетот, но кај поголемиот дел од децата и адолесцентите, кифозата е последица на неправилно држење, мускулен дисбаланс и лоша поза
Еден од најчестите деформитети на ‘рбетот кај децата е зголемување на кривината на градниот кош. Ова е ‘рбетна дисторзија каде кривината во градниот дел од’ рбетот (кифоза) се зголемува над нормалните 20-40 степени. Причината за тоа може да е поврзана со различни болести кои влијаат на пршлените на рбетот, но кај поголемиот дел од децата и адолесцентите, кифозата е последица на неправилно држење, мускулен дисбаланс и лоша поза.

Како да препознаете кифоза кај децата:

  • Главата е наведната према напред;
  • Недостасува нормална кривина на вратот;
  • Рамената се лабави и спуштени кон напред;
  • Градниот кош изгледа зголемен во обратна насока на искривувањето.

Доколку кај детето се забележат промени во држењето и формата на телото добро е да се консултира ортопед, кој ќе ја процени сериозноста на проблемот. Во повеќето случаи, кога станува збор за лош став или т.н. функционална кифоза, таа лесно може да се коригира со соодветни вежби, како овие. Најдобро е барем на почетокот со детето да работи специјалист за следење на правилното извршување на вежбите и нивно дозирање.

Совети за да се избегне кифоза:

  • Учете го вашето дете да седи и стои правилно;
  • Детето треба да седи на ергономски стол и маса според висината;
  • Обрнете внимание на тоа дали детето се подгрбавува при вршење на секојдневните рутински задачи;
  • Запишете го детето на соодветен спорт, како пливање, лизгање, одбојка.

Во продолжение погледнете ги 5те клучни вежби!
Секоја вежба се прави 2-3 минути со бавно темпо и се преминува кон следната!.


Споделете со пријателите!