idninata-na-medicinata-za-lekuvanje-na-mozocnite-narusuvanja_image
Споделете со пријателите!

Наместо да ја попречува функционалноста на целиот мозок новата технологија на Nexalin упатува пофокусирана енергија врз структурите на средниот мозок поврзани со причините што доведуваат до ментални болести
„Секоја година, сериозните ментални болести ја чинат Америка 193,2 милијарди  долари“
Според Американската национална алијанса за ментални болести, 58 милиони Американци страдаат од ментални болести секоја година, бројка која незапирливо расте. Секоја година, сериозните ментални болести ја чинат Америка 193,2 милијарди  долари. Токму затоа не треба да нè зачудува тоа што здравствената грижа за менталното здравје претставува сектор што динамично се развива.

Зачудува фактот што и покрај толку потрошени пари за менталното здравје, сепак состојбата на луѓето не се подобрува.

Најчестите психијатриски нарушувања во расположението како: анксиозноста, депресијата, несоницата – се резултат од траума во длабоките структури на средниот мозок поврзани со неврохемиските дизбаланси.

Дијагностицираните со овој тип на нарушувања често се третирани со психотропни лекови, кои имаат бројни несакани последици и вообичаено прават повеќе штета отколку добро, потоа се лекуваат со терапија со разговор и во некои екстремни случаи со електроконвулзивна терапија – ECT – electroconvulsive therapy.

„Многу од лековите ги таргетираат само симптомите, а не ја искоренуваат вистинската причина на болеста, па затоа пациентите може да станат зависни од лековите“

Когнитивната бихејвиорална терапија пак, дава неконзистентни и непотврдени резултати, а исто така овој вид на терапија ретко се завршува поради нередовноста на пациентите и сл. Многу од лековите ги таргетираат само симптомите, а не ја искоренуваат вистинската причина на болеста, па затоа пациентите може да станат зависни од лековите коишто навистина не им помагаат. Потврдено е дека ECT брзо ги елиминира симптомите на одредени ментални заболувања, но е скапо и пациентот може да има потреба од долг период на опоравување, а исто така може да се појават и разни несакани последици.

Прочитајте:  Можен начин за победа на антибиотската отпорност кај бактериите

Поради растечкото незадоволство од страна на пациентите кои бараат поуспешни терапии, научниците истражуваат како функционира мозокот и учат како да ги таргетираат специфичните области во овој орган токму онаму каде што менталните болести се појавуваат. Nexalin Technology Corporation направи обиди за развој на ваква технологија. Nexalin употребува нов патентиран вид на бранови коишто електрично го стимулираат средниот мозок, ефективно го ресетираат хипоталамусот и ги коригираат неврохемиските дизбаланси без употреба на лекови и без потреба од период на оздравување.

Хипоталамусот е дел од мозокот во големина на бадем што има многу значајна улога за целокупното здравје на човекот. Тој ги регулира нервните и ендокрините системи и нашите хормони, метаболизамот, отчукувањето на срцето итн. Научниците докажаа дека електро-конвулзивната терапија е ефикасна за лекување на тешка депресија. Методот на Nexalin функционира на сличен начин, но со поголема таргетираност.

Наместо да ја попречува функционалноста на целиот мозок, Nexalin упатува пофокусирана енергија што ги таргетира структурите на средниот мозок поврзани со специфичните симптоми. Овој метод користи фрекфенција и нова технологија на мозочни бранови за да трансмитира нежни и неприметливи количества на енергија во мозокот, вклучувајќи го и хипоталамусот.

Иако целосните студии сè уште не се спроведени, Американската агенција за храна и лекови ја одобри технологијата за употреба на луѓе. Оваа технологија моментално е истражувана во Универзитетот во Пенсилванија и многу невролози со нетрпение чекаат на новите погледи што може оваа студија да ги даде. „Ние сакаме луѓето да бидат здрави. Ние веруваме дека ја откривме загатката и ја пронајдовме соодветната комбинација на фреквенција и мозочен бран што му овозможува на Nexalin да ги ресетира трауматизираните врски во мозокот“ – истакнува банкарот Рандал Леткавич – Randall Letcavage.


Споделете со пријателите!