angal-sprej-pastili-za-bolno-vospaleno-grlo_image
Споделете со пријателите!

Ангал е брзо и сигурно решение без разлика колку и да е болката јака и непријатна.1
Зимата е сезона на настинка и грип, па затоа не е чудно што луѓето често се жалат на болка, гребење во грлото или отежнато голтање. Ова се симптоми на воспалена слузница, кои може да се појават како последица од вирусна, бактериска инфекција или иритација. Вообичаено овие симптоми не претставуваат закана по здравјето на луѓето и исчезнуваат за кратко време, освен ако не се работи за бактериска инфекција.

Најчести предизвикувачи на воспаление во грлото се:

 • Вируси: аденовируси, риновируси, коронавируси, вируси на инфлуенца и параинфлуенца.
 • Бактерии: бета хемолитичен стрептокок, Mucoplasma pneumonia и др.

АНГАЛ – содржи решение и за симптомите и за причинителите, затоа претставува златен стандард за орален антисептик и анестетик.1,2 Ангалот има двојно дејство:

Аналгетско – брзо ја ублажува болката, воспалението и надразнувањето во грлото. Овој ефект се должи на присуството на лидокаин кој представува анестетик кој е безбеден за употреба и кај децa.1
Антимикробно – Го спречува развојот и ширењето на најчестите предизвикувачи на инфекции во устата и грлото како бактерии, вируси (вирус на инфлуенца, Херпес вирусот) и габички (Candida).1

Благодарение на двојното дејство Ангалот е ефикасен при:1

 • Олеснување на симптомите на болно и воспалено грло;
 • Локален третман на воспаление на мукозната мембрана на устата (стоматитис, гингивитис).

Ангал доаѓа во три облика:

 1. Ангал пастили
 2. Ангал спреј со вкус на ментол
 3. Ангал спреј со вкус на лимон

angal-sprej-pastili-za-bolno-vospaleno-grlo_image1

Дозирање:1

 • Ангал пастили
  – деца над 5 години може да се земат по 3 до 5 пастили дневно.
  – возрасни и адолесценти над 12 години, може да се земат 6 до 10 пастили дневно.
 • Ангал спреј со вкус на ментол
  – деца над 5 години, 2 до 3 впрскувања дневно.
  – возрасни и адолесценти над 12 години, 3 до 5 впрскувања дневно.
 • Ангал спреј со вкус на лимон
  – деца над 6 години, 2 до 3 впрскувања дневно.
  – возрасни и деца над 12 години, 3 до 5 впрскувања дневно.

Ангал има пријатен вкус и безбеден е за дијабетичари.

Ангал спреј има долга прскалка која овозможува апликација директно на местото на воспалението со што се постигнува уште подобар ефект.1

Ангал – Распрскајте ја болката во грлото за миг

Пред употреба внимателно да се прочита упатството. За индикациите, ризикот од употребата и несаканите дејства на лекот, консултирајте го вашиот лекар или фармацевт.

Референци:

 1. Data on file, Lek DOOEL Skopje, 2013
 2. Mathur S, et al. Chlorhexidine: The gold standard in chemical plaque control. Natl. J Physiol Pharm Pharmacol. 2011; 1(2): 45-50.

lek-logo
Лек Скопје ДООЕЛ
МК-Angal – PR – 10/2016
Перо Наков бр.33, 1000 Скопје, Македонија
тел.: 02 / 2550 835 факс: 02 / 2551 484

*комерцијален текст 


Споделете со пријателите!