Кременадли и наут како совршен спој за вкусен божиќен ручек
Овој рецепт е составен од неколку различни состојки, кои што прават совршен спој. Егзотичниот и необичен вкус на ова јадење е благодарение на солените марокански лимони. Доколку не сте ги направиле до сега, сега е моментот доколку сакате да ги воодушевите најблиските. Се разбира, доколку немате време за подготовка на марокански лимони, можете да употребите рендана кора и сок од свеж лимон и да додадете сол.- 5 кременадли;
- ½ солен марокански лимон;
- 3 чешниња лукче;
- 1 лажица сув власец;
- неколку лажици маслиново масло;
- свежо мелен бибер.
Кората на лимонот исечете ја на ситни коцки, а средината исцедете ја. Лукчињата исечете ги на ливчиња и помешајте ги со кората и сокот од лимонот, власецот, маслото и биберот. Намачкајте ги кременадлите со ова и оставете ги во фрижидер да се маринираат неколку часа, или колку имате време.
Компирите ставете ги во тавче и посолете, врз нив ставете ги кременадлите, заедно со целата маринада и оставете ги да се печат на 220°C, половина час до еден час, додека сé не е убаво испечено.
- 1 – 2 чешниња лукче;
- 2 праза, измиени и исечени на пола по должина, па на тенки ленти;
- 1 шолја наут, отстоен во вода 24 часа, па сварен;
- ½ солен марокански лимон, кората ситно исецкана, средината исцедена;
- маслиново масло;
- свежо мелен бибер.
Загрејте го маслото и ставете го празот да се пржи додека не омекне. Додајте го лукот, промешајте, па додадете го наутот и кората и сокот од лимонот. Промешајте, гответе го сето тоа уште неколку минути, ставете бибер и додадете сол по желба.
Уживајте во семејната празнична трпеза!
* рецептите со во целост преземени од ситно сецкано