Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2015/2016 (до 13.12.2015)
Во текот на 50-тата недела од 2015 година (07.12 – 13.12.2015), во Република Македонија од 11 извештајни единици пријавени се 106 случаи на грип/заболувања слични на грип, со инциденца од 5,1 на 100.000 жители, што претставува зголемување за 30,9% во однос на минатата недела. Бројот на пријавени лица оваа недела е помал за 58,3% споредено со 50-тата недела од минатата сезона, кога беа регистрирани 254 случаи.

И оваа недела, пријавениот број на случаи е под бројот 120, кој ја означува неделната граница на сезонската активност на вирусот на грип. Ова значи дека активноста на вирусот на грип е сéуште на вон-сезонско ниво

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!