Споделете со пријателите!

pet-rastenija-koisto-se-prirodni_diuretici_image
Постојат природни диуретици коишто се користат како „чистачи“ на организмот од вишокот непотребни течности и во меѓувреме ги подобруваат функциите на органите
Познато ни е дека медицинските диуретици се употребуваат за организмот полесно да се прочисти од непотребното количество на вода и натриум, бидејќи токму овие количества може да ги отежнат правилното дишење и работа на срцето кај човекот. Луѓето коишто страдаат од висок крвен притисок, срцеви и бубрежни заболувања, како и цироза на црниот дроб, отоци, дијабетес, остеопороза и полицистични јајници, ги користат диуретиците за да ги третираат овие состојби и да ги ублажат нивните симптоми.

„Консултирајте се со вашиот лекар за консумацијата на природните диуретици и нивните потенцијални негативни ефекти, особено доколку истовремено консумирате медицински диуретици.“

Некои природни растенија, всушност, поседуваат диуретични својства кои може да помогнат во прочистувањето на организмот и во ублажување на тегобите при некои заболувања и болести во случаите кога медицинските диуретици не се користат. Многубројни истражувања докажале дека следниве пет растенија се покажале како природни диуретици коишто се ефикасно решение за чистење на организмот од вишокот течности.

Долгорочната употреба на некои од наведените растенија може да предизвика дефицит на минерали, како и значително намалување на калиумот во крвта.

Ајде да погледнеме кои се тие:


Споделете со пријателите!