zoshto-e-vazhen-vitaminot-d-koja-e-negovata-uloga_image
Споделете со пријателите!

Недостатокот на витамин Д во организмот релативно лесно може да се надомести
Витаминот Д е неопходен за организмот бидејќи ја помага апсорпцијата на калциум и фосфор од исхраната и на тој начин обезбедува здравје на коските и на забите. За да се изврши конверзија на витаминот Д во организмот од храната, неопходно е изложување на кожата на сончева светлина (која може да биде драстично намалена за време на зимскиот период којшто ни претстои), но поради опасноста од изложување на сонце, сега и тоа е дополнително ограничено со користењето креми за сончање кои ги блокираат сончевите зраци. Мали количини на витамин Д може да се најдат во масната риба, жолчката од јајцето и рибиното масло.

Недостатокот на витаминот Д претставува проблем особено за децата и за младите. Скорешните податоци зборуваат дека на глобално ниво се забележани 4 пати повеќе случаеви на рахитис во последните 15 години.

Пред извесно време, во Велика Британија е објавена препорака за сите трудници, жени кои дојат и деца на возраст од 6 месеци до 5 години, но и лица постари од 65 години, да земаат суплементи на витаминот Д.

Како да се спречи недостатокот на витаминот Д?

За среќа, недостатокот на витамин Д во организмот е релативно лесно да се надомести. Покрај изложеноста на сончева светлина каде внимателноста е многу значајна од аспект на штетност на ултравиолетовите зраци и времето на изложеност, педијатрите препишуваат соодветни додатоци во исхраната или познати како суплементи, чијашто дневна доза зависи од возраста на детето.

Недостатокот на овој витамин е поврзан со мноштво сериозни болести кај децата, и возрасните, кои би можеле да се спречат со релативно лесни чекори, како што е на пример земањето Витоси. Витоси се меки пастили со вкус на портокал, кои го содржат витаминот Д3 и тоа во количини неопходни за дечињата над 3 годишна возраст.

Прочитајте:  12 август – Меѓународен ден на младите

Како да знаете дали на вашето дете му недостига витаминот Д?

Родителската улога со себе носи многу грижи, па родителите, особено мајките, секојдневно се грижат дали нивното дете е гладно, дали кивањето е почеток на настинка, дали детето јаде доволно овошје и зеленчук. Тоа се сосема нормални и оправдани грижи, Но, мал е бројот на родители кои се грижат или размислуваат дали нивното дете внесува доволни количини витамин Д. Можеби си помислувате „па тоа е само витамин“, зошто би бил голем проблем?

vitosi-packshot_imageБез витамин Д во организмот може да дојде до омекнување на коските (во екстремни случаи и до рахитис) што доведува до деформација на коските, зачестени фракутри на коските и зглобовите, болки во грбот и нозете. Покрај тоа, недостатокот на витаминот Д се поврзува и со појавата на срцеви болести, карцином, мултиплекс склероза, дијабетес, автоимуни заболувања и други. Речиси секоја хронична болест може да се поврзе со недостатокот на овој витамин во организмот.

Без крвна анализа тешко е со сигурност да се утврди недостатокот на овој витамин во детскиот организам, но постојат неколку знаци кои упатуваат на сомнеж за недостаток на витаминот Д: чешање и болки, изразено потење на челото, деформитети на коските, кариес, низок раст, респираторни проблеми и инфекции, темна боја на кожа, проблеми со варењето.

Затоа педијатрите препорачуваат, превентивно, децата да земаат додатоци во исхраната кои се суплементи на витаминот Д. Со Витоси, дечињата покрај со витамин Д3 ги снабдуваме и со Омега 3 масни киселини, кои како комбинација оваа зима ќе го засилат имунитетот на дечињата и ќе им помогнат за подобро учење, меморија и концентрација.

PharmaS_Vitosi_baner_700x90


Споделете со пријателите!