Споделете со пријателите!

Македонија влезе во жолтата алертна фаза со температури до 40°C
Според најавата на метео-алармот од Управата за хидрометеоролошки работи, поголем дел од држава од вчера е зафатена со повисоки температури кои ја дефинираат жолта, односно алертна фаза. Станува збор за температури од 34 до 40 степени, зависно од регионот. Деновите со повисоки температури се очекува да траат до крајот на неделата.

Населението од цела држава потребно е да ги почитува општите препораки за заштита од високите температури, како што се:

  • заштита од директна сончева изложеност;
  • избегнување престој на отворено во периодот од 11 до 17 часот;
  • консумација на лесна храна и течности;
  • хигиена на раце и хигиенски начин на подготовка на храната, како и редовно земање на терапијата кај хронично болните лица. Посебно внимателни да бидат постарите, хронично болни лица, кои треба редовно да ја земаат од лекар препишаната терапија и без неопходна потреба да не излегуваат надвор од домовите.

Поради високите темепратури и зголемената можност за појава на труењата со храна и цревни заразни заболувања, потребно е темелно миење на овошјето и зеленчукот пред нивната употреба, добра термичка подготовка на храната, задолжително чување на храна во фрижидер на +8 степени, како и избегнување консумација на лесно расипливи производи (разни кремови, мајонерзи, сладолед и сл).   

Воедно, информираме дека пунктови за превенција од топлотни бранови континуирано функционират низ целата држава, секој ден во периодот од 18.30 до 21.30 часот. Во сите градови низ држава на плоштади или паркови се поставени превентивни здравствени пунктови за бесплатни прегледи каде на граѓаните им се мери крвен притисок, се делат флаери, и се добиваат здравствени совети за превенција од топлото време. Во Скопје се поставени три мобилни пунктови, од кои еден се наоѓа на пешачката патека кај реката Вардар и по два мобилни пункта се распоредени во сите скопски општини.

Прочитајте:  Почна вакцинацијата со шествалентните вакцини

Информации за топлотните бранови континуирано се дистрибуираат на интернет страната www.toplotnibranovi.mk.

Превземено од: Министерство за здравство на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!