zid-zidosano-var-varosano-a-leci-dijabetes-2
Споделете со пријателите!

Според студијата која ја објави „American Journal of Clinical Nutrition“ јајцата можат да ве заштитат од дијабетес тип 2. Испитаниците кои дневно јаделе најмалку 4 јајца со големина М го намалиле ризикот од оваа болест за 37% во споредба со оние кои јаделе по едно или ниту едно јајце. Каротеноидите, антиоксиданси кои се наоѓаат во жолчката на јајцето, можат да делуваат против хроничните воспалувања поврзани со дијабетесот, објаснуваат научниците. За максимален ефект тие препорачуваат конзумирање на најмалку едно јајце дневно.


Споделете со пријателите!