Трипофобија или страв од дупки

Трипофобија е тесно поврзана со визуелен контакт. Дури и глетката на слика или фотографија со еден од тригерите на овој силен, ирационален страв веднаш предизвикува чувство на вознемиреност или гадење.

Фагофобија – ужасот кој те прави да мислиш дека не си во состојба да голташ

Неможност да се земаат апчиња и други лекови, нагло губење на интерес за повеќето видови на храна и течности, видливо губење на тежината, зголемување на општата анксиозност или депресија се некојод симптомите кои може да ни укажат дека се справуваме со фагофобија

Анксиозност

Анксиозноста е аларм, кој укажува дека лицето не е во состојба да ги потисне и контролира чувствата кои претходно се потиснати