Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2015/2016 (до 27.12.2015)
Во текот на 52-рата недела од 2015 година (21.12 – 27.12.2015), во Република Македонија од 12 извештајни единици пријавен е 131 случај на грип/заболувања слични на грип, со инциденца од 6,3 на 100.000 жители, што претставува зголемување за 20,2% во однос на минатата недела. Бројот на пријавени лица оваа недела е помал за 70,8% споредено со 52-рата недела од минатата сезона, кога беа регистрирани 449 случаи.

Оваа недела пријавениот број на случаи е над бројот кој ја означува неделната граница на сезонската активност на вирусот на грип (120). Иако бројот на регистрирани случаи неделава ја надминува границата на сезонската активност, што значи дека и официјално влеговме во сезоната на грип, значително е помал (за 59,2%) во однос очекуваната (типична) епидемиска крива  на грип за оваа недела

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!