Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2015/2016 (до 20.12.2015)
Во текот на 51-вата недела од 2015 година (14.12–20.12.2015),во Република Македонија од 12 извештајни единици пријавени се 109 случаи на грип/заболувања слични на грип, со инциденца од 5,3 на 100.000 жители, што претставува зголемување за 2,8% во однос на минатата недела. Бројот на пријавени лица оваа недела е помал за 68,2% споредено со 51-вата недела од минатата сезона, кога беа регистрирани 343 случаи.

И оваа недела, пријавениот број на случаи е под бројот 120, кој ја означува неделната граница на сезонската активност на вирусот на грип. Ова значи дека активноста на вирусот е сéуште на вонсезонско ниво

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!