Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2015/2016 (до 22.11.2015)
Во текот на 47-ма недела од 2015 година (16.11 – 22.11.2015), во Република Македонија од десет извештајни единици пријавени се 100 случаи на грип со инциденца од 4,8 на 100.000 жители, што е намалување од 24,2% во однос на минатата недела (132 заболени лица). Бројот на пријавени лица оваа недела е е помал за 36,7% во споредба со 47-мата недела од минатата сезона, кога беа регистрирани 158 случаи.

Оваа недела, пријавениот број на случаи е иако близу, повторно под бројот (n=120) кој ја означува неделната граница на сезонската активност на вирусот на грип, а кој беше надминат само во минатата, 46 недела (n=132). Ова значи дека активноста на вирусот на грип е на границата и варира околу сезонско ниво, што значи дека сме на прагот на вистински влез во сезоната на грип…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!