Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2015/2016 (до 01.11.2015)
Во текот на 44-та недела од 2015 година (26.10 – 01.11.2015), во Република Македонија од осум извештајни единици пријавени се 77 случаи на грип со инциденца од 3,7 на 100.000 жители, што не е значајно зголемување во однос на минатата недела (66). Бројот на пријавени лица оваа недела е поголем за 10,0%  споредено со 44 недела од минатата сезона кога беа регистрирани 70 случаи.

Како и претходната, во 44-та недела најголем број заболени (45) се пријавени во најголемата возрасната група од 15-64 години, додека најголема инциденца од 8,6/100.000 жители е регистрирана кај најмладите – деца на возраст од 0-4 години.

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!