Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2015/2016 (до 10.01.2016)
Во текот на првата недела од 2016 година (04.01 – 10.01.2016), во Република Македонија од 14 извештајни единици пријавени се 277 случаи на грип/заболувања слични на грип, со инциденца од 13,4 на 100.000 жители, што претставува зголемување за 67,9% во однос на минатата недела. Бројот на пријавени лица оваа недела е помал за 16,6% споредено со 1-вата недела од минатата сезона, кога беа регистрирани 332 случаи.

Оваа недела пријавениот број на случаи е над бројот кој ја означува неделната граница на сезонската активност на вирусот на грип (120). Веќе трета недела бројот на  регистрирани случаи ја надминува сезонската активност, што говори во прилог на интензивирање на сезонската активност на грип, иако бројот на случаи е значително помал од очекуваната (типична) епидемиска крива

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!