misteriozna-bolest-se-rashiri-niz-kina-ushte-tri-drugi-aziski-zemji_image
Споделете со пријателите!

На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 16.03.2020:

 • Број на потврдени случаи на глобално ниво – 167.511 (13.903 нови)
 • Број на смртни случаи на глобално ниво – 6.606 (862 нови)

Кина

 • Број на потврдени случаи – 81.077 (29 нови)
 • Број на смртни случаи – 3.218 (14 нови)

Други земји

 • Број на потврдени случаи – 86.434 (13.874 нови)
 • Број на смртни случаи – 3.388 (848 нови)
 • Број на зафатени земји/региони – 151 (4 нови)

Северна Македонија

 • Број на потврдени случаи – 24 (6 импортирани и 18 со локална трансмисија)
  • Активни случаи – 23
  • Излечени – 1
 • Денови од последно пријавување на потврден случај – 0

СЗО проценка на ризик

 • Кина – многу висок
 • Регионално ниво – многу висок
 • Глобално ниво – многу висок…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!