Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2019/2020 (49-та недела, до 08.12.2019)
Во текот на 49-та недела од 2019 година (02-12–08.12.2019), пријавени се 73 (I=3,5/100.000) случаи со заболувања слични на грип, што е намалување за 33,0% во споредба со минатата недела (n=109).

Оваа недела, во вирусолошката лабораторија на ИЈЗ пристигнати се 6 материјали за тестирање на грип. Сите тестираните материјали се негативни на присуство на вирусот на инфлуенца.

Бројот на пријавени лица оваа недела споредено со 49-та недела од минатата сезона (n=132) е намален за 44,7%, а во споредба со бројот за 49-та недела од типичната епидемиска крива (моделирана од последните 9 сезони) (n=115) регистрирано е намалување од 36,6%.

Пријавената инциденца е под неделната граница на сезонската активност на вирусот на грип (I=36,38/100.000), односно сѐ уште не е достигнат прагот на влез во сезоната на грип…

Преземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!