Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2018/2019 (7-та недела, до 17.02.2019)
Во текот на 7-ма недела од 2019 година (11.02-17.02.2019), во Република Македонија пријавени се 2.943 (I=142,2/100.000) случаи со симптоми на грип/заболувања слични на грип, што е за 31% зголемување во споредба со минатата недела (n=2.246).

Бројот на пријавени лица оваа недела е помал за 21,1% споредено со 7-ма недела од минатата сезона (n=3.728), а во однос на бројот за 7-ма недела од типичната епидемиска крива (моделирана од последните 8 сезони) постои намалување од 6,2%.

Регистрираната инциденца оваа недела е над неделната граница на сезонската активност на вирусот на грип (35,1/100.000), согласно МЕМ моделот за одредување на интензитет на активноста на сезонски грип.

Оваа недела, во вирусолошката лабораторија на ИЈЗ пристигнати се 112 материјали за тестирање на грип, од кои 72 (64,3%) позитивни за присуство на вирусот на грип – 50 Influenza A(H1)pdm, 9 Influenza A(H3) и 13 Influenza А несуптипизиран.

Како и во текот на сите претходни недели од почетокот на сезоната, така и во 7-ма недела, најголем број заболени (n=1.861; 63,2%) се пријавени во најголемата возрасната група од 15-64 години, а највисока инциденца од 284,0/100.000 жители е регистрирана кај децата од возрасната група од 0-4 години…

Преземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!