Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2015/2016 (до 24.01.2016)
Во текот на третата недела од 2016 година (од 18.01 – 24.01.2016), во Република Македонија од 25 извештајни единици пријавени се 802 случаи на грип/заболувања слични на грип, со инциденца од 38,8 на 100.000 жители, што претставува зголемување за 31,3% во однос на минатата недела. Бројот на пријавени лица оваа недела е помал за 8,4% споредено со третата недела од минатата сезона, кога беа регистрирани 876 случаиа во однос на типичната сезонска крива за последните 5 сезони исто така постои намалување од 33,0%.

Веќе четири недели пријавениот број на случаи е над бројот кој ја означува неделната граница на сезонската активност на вирусот на грип и расте, што говори во прилог на интензивирање на сезонската активност на грип...

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!