misteriozna-bolest-se-rashiri-niz-kina-ushte-tri-drugi-aziski-zemji_image
Споделете со пријателите!

На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.
Тестирани се вкупно 408 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на SARS-CoV-2, од кои позитивни се 26. Потврдените случаи се од 8 градови, а за прв пат е регистриран случај во Виница (Табела 1).

Табела 1. Дистрибуција на заболени од COVID-19 по град и општина, РС Македонија, 2020

Град Број на заболени Починати
Скопје 11 1
Струга 6
Тетово 3
Куманово 2
Битола 1
Гостивар 1
Неготино* 1
Виница 1
Вкупно 26 1

*едно лице е жител на Демир Капија

Регистрирани се случаи во скоро сите возрасни групи, најмногу од нив, по 8 во возрасните групи од 30-39 и над 60 години, а во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се по 13 женски и машки лица.

Хоспитализирани се 4 лица, а останатите се на домашно лекување. Кај 7 лица е регистрирано присуство на коморбидитети.

Вкупно 13 лица имале контакт со веќе потврден случај на COVID-19 во државата, а не се регистрирани лица кои имале историја на неодамнешно патување (во последни 14 дена).

По добиени два негативни теста за присуство на SARS-CoV-2, како оздравени се водат 36 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување.

Регистриран е еден смртен случај. Се работи за лице на 80 годишна возраст од Скопје. Кај починатото лице биле присутни симптоми и коморбидитети и истото било хоспитализирано на КИБФС. Немал историја на патување, но бил во контакт со веќе потврден случај во државата.

Кумулативна состојба со COVID-19 во Република Северна Македонија

Заклучно со 23.04.2020, пријавени се вкупно 1.326 случаи на COVID-19 (I=64,1/100.000).

Прочитајте:  Подигнување на eлектронски здравствени картички

Според место на постојано живеење/повремен престој, случаи на COVID-19 се регистрирани во 27 градови низ државата. Најголем дел од нив се регистрирани во Скопје, Куманово и Прилеп, додека највисок леталитет (со исклучок на странскиот државјанин од Кавадарци) се регистрира во Струга.

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 23.04.2020:

 • Број на потврдени случаи на глобално ниво – 2.544.792 (73.657 нови)
 • Број на смртни случаи на глобално ниво – 175.694 (6.689 нови)
 • Број на зафатени земји/ територии – 214

Европски Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 1.251.458 (3972 нови)
 • Смртни случаи – 113.336 (3.384 нови)

Регион на СЗО Америка

 • Потврдени случаи – 957.402 (32.111 нови)
 • Смртни случаи – 47.812 (3.038 нови)

Источно-Медитерански Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 144.450 (5.101 нови)
 • Смртни случаи – 6.469 (143 нови)

Регион на СЗО Западен Пацифик

 • Потврдени случаи – 137.902 (1.632 нови)
 • Смртни случаи – 5.818 (25 нови)

Регион на СЗО Југо-источна Азија

 • Потврдени случаи – 36.039 (2.127 нови)
 • Смртни случаи – 1.498 (71 нови)

Афрички Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 16.829 (714 нови)
 • Смртни случаи – 748 (28 нови)

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!