pivskiot-stomak-moze-da-ve-ubie
Споделете со пријателите!

Отсега, мерка ќе ви земаат лекарите, а не кројачите
Наместо да ви измерат тежина, лекарите најпрво ќе го измерат обемот на вашиот струк, бидејќи според најновата студија, големиот стомак може да претставува значајна закана за вашето здравје, и покрај тоа што  немате прекумерна тежина. Големиот стомак го зголемува ризикот од кардиоваскуларни заболувања, дијабетес, висок крвен притисок и многу други заболувања. Ова стомачно сало, кое впрочем е и најтешко да се загуби, е многу опасно, бидејќи не е површинско, туку навлегува длабоко и ги опфаќа виталните органи.

Истражувањето спроведено врз група од 15,000 испитаници, покажало дека кај мажите со пивски стомак, двојно е поголема стапката на смртност отколку кај оние со прекумерна телесна тежина. Кај жените, оваа стапка на смртност била нешто помала, но исто така значајна. 

Препораката од лекарите е обемот на струкот да е поеднаков или помал од 88 сантиметри кај жени, и помал од 101 сантиметар кај мажи.

Затоа, за да се уверите колку сте здрави, метрото го рака и веднаш измерете го струкот, а потоа, поглед десно, па „скрол“ долу на pharmanews.mk и на BMI калкулаторот внесете податоци за да ви пресмета дали вашата тежина одговара на вашата висина.


Споделете со пријателите!