osetlivite-nosevi-biraat-operil_image
Споделете со пријателите!

Оперил е едноставно решение за потешкотии во дишењето или затнат нос и течење од носот
Ринитисот и риносинузитисот се најчестите состојби поради кои луѓето се обраќаат кај својот матичен лекар за медицинска помош. Тие обично се јавуваат при настинка и грип и претставуваат состојба на воспаление на лигавицата на носната празнина и синусите. Оваа воспалителна промена доведува до појава на оток и секреција, блокирање на проодноста на носот и синусите, што резултира со собирање на секрет кој тешко се дренира. Првите знаци кои се јавуваат при појава на настинка и грип се: потешкотии во дишењето или затнат нос и течење од носот (истекување на мукозна течност од носот или слевање на истата во грлото).

Овие проблеми имаат едноставно решение – Оперил!

Оперил доаѓа во четири форми:

 • Оперил за возрасни и деца над 7 години, во форма на капки;
 • Оперил за возрасни и деца над 7 години, во форма на раствор со распрскувач;
 • Оперил П за деца од 2 до 7 години, во форма на капки;
 • Оперил П за деца од 2 до 7 години, во форма на раствор со распрскувач.

Оперил е препарат кој се употребува како назален деконгестив. Начинот на кој Оперил делува е преку намалување на отокот и секрецијата со што предизвикува растеретување во носот. На тој начин го олеснува дишењето и ги ублажува присутните знаци на настинка.
osetlivite-nosevi-biraat-operil_image1

Оперил и Оперил П спрејот и капките за нос можат да се употребуваат при:1

 • Акутен ринитис;
 • Акутна кивавица поради настинка;
 • Алергиски ринитис;
 • Риносинузитис;
 • Ендоскопска операција во носот за спречување на едем и крварење;
 • Отитис медиа (воспаление на ушите) за подобрување на функцијата на Евстахиевата туба.

ОПЕРИЛ ИМА ТРОЈНО ДЕЈСТВО

 1. Делува против воспалително1 со што го олеснува дишењето и ги ублажува симптомите на воспаление на носната празнина и на синусите.
 2. Делува антиоксидативно1 – дејство со кое ја штити носната слузница од оштетување за време на настинките.
 3. Делува анти-вирусно1 – докажано ја намалува концентрацијата на вируси кои најчесто предизвикуваат настинки (вируси на influenza, parainfluenza, rinovirus и adeno virus).

Оперил делува и на симптомите и на причинителите1 (настинката и грипот претставуваат вирусни инфекции на кои може да се накалеми бактериска инфекција при намален имунитет или при неадекватен третман).

Поради ова тројно дејство, Оперил го скратува времетраењето на обичната настинка за една третина (2 дена).1

Оперил делува брзо и долготрајно.1

Дејството на Оперил се забележува после само неколку минути од неговата употреба, а истото трае и до 12 часа. Оперил и Оперил П се безбедни за возрасни и деца и имаат едноставен начин на употреба и дозирање:

 • Оперил 0,5 mg/ml капки и спреј за нос;
 • Наменето за возрасни и деца над 7 години;
 • Се впрскува еднаш до два пати во секоја носница, два до три пати на ден;
 • Оперил П 0,25 mg/ml капки и спреј за нос;
 • Наменет за деца од 2 до 7 години;
 • Се впрскува еднаш до два пати во секоја носница, два до три пати на ден;

Затоа што Оперил е идеален деконгестив кој нема несакани ефекти на слузницата на носот, ниту ја нарушува неговата нормална функција2. Оперил е безбеден, со брз и долготраен ефект и тројното дејство.1 Токму поради тоа осетливите носеви секогаш бираат Оперил. 

Референци:

 1. Data on file, Lek DOOEL Skopje, 2012
 2. Zhang X. et al., The observation of the ciliotoxicity of nasal mucosa with nasal decongestant, Journal of Clinical Otorhinolaryngology 19:18 2005, Sep. 824-6

lek-logo
Лек Скопје ДООЕЛ
MK-Operil-R-pr-10/2016
Перо Наков бр.33, 1000 Скопје, Македонија
тел.: 02 / 2550 835 факс: 02 / 2551 484

* комерцијален текст


Споделете со пријателите!