pharmanews-kombinacija-na-vitamini-B1-B6-B12-za-zdrav-nerven-sistem
Споделете со пријателите!

Како да ги внесеме Б витамините преку исхрана во доволни количини?

Зошто Б витамините се неопходни за нашиот организам?

Б витамините се група на хидросолубилни витамини кои имаат широк распон на делување и многубројни позитивни влијанија врз нашето тело. Витамините Б1, Б6 и Б12, се исклучително важни за одржување на нормалната функција на нервниот систем како и за нормална психолошка функција. Токму затоа редовното користење на комбинацијата од овие 3 витамини, дава синергистички ефект кој може да помогне во различни ситуации каде веќе се појавиле симптоми кои укажуваат на оштетување на нервите.  Освен тоа Б витамините  придонесуваат за нормален енергетски метаболизам, намалување на заморот и исцрпеноста и добар имунитет.

редовното користење на комбинацијата од овие 3 витамини, дава синергистички ефект кој може да помогне во различни ситуации каде веќе се појавиле симптоми кои укажуваат на оштетување на нервите.

Спротивно од ова, во случај на недостаток на овие витамини може да дојде до пореметувања во функционирањето на нервниот систем и да создаде нелагодни симптоми (трнење) на одредени делови на телото, лошо расположение, раздразливост, слаба концентрација, замор, несоница, депресија итн.

Како да ги внесеме Б витамините преку исхрана во доволни количини?

Со оглед на тоа дека Б витамините, генерално не можат да се складираат во организмот во значајни количини, неопходно е нивно секојдневно внесување со исхраната каде се лесно достапни особено во храна од животинско потекло.

Витаминот Б1 (тиамин) најмногу го има во рибата, во мешункастите плодови, во семките и во интегралниот ориз. Витаминот Б6 го има во пилешкото, мисиркиното месо, скробен зеленчук, во млечните производи итн. Витаминот Б12 го има најмногу во риба (туна), месо, јајца, квасец, млечни производи (јогурт, сирење) итн.

Прочитајте:  Кефирот како „супер храна“

Кога е потребен дополнителен внес на Б – витамини преку додатоци во исхраната?

Дополнителна суплементација со Б витамини е особено важна кај лица со хронични болести (дијабет, реуматоиден артритис, дискус хернија, невролошки и психијатриски пациенти итн.), кај вегетаријанци и вегани (пред се Б12), кај бремени жени и доилки, при инфективни заболувања и проблеми со метаболизмот.


Споделете со пријателите!