gurmanski-sindrom_image
Споделете со пријателите!

Синдром на лакомост која се појавува после мозочна повреда
Гурмански синдром е ретка, бенигна состојба, која понекогаш се појавува кај луѓе коишто претрпеле повреда на десен фронтален лобус. Овие личности развиваат нова страст кон гастрономијата и сакаат да уживаат во многу скапи специјалитети. Оваа состојба, како синдром, е препознаена од страна на двајца научници, Мариана Регард и Теодор Ландис, и опишана во списанието „Неврологија“. 

Овој синдром се карактеризира со мозочна повреда на десната хемисфера и опсесивно фокусирање на јадење, размислување, зборување и пишување за гурманска храна.

Опсесивното размислување на храна не е поврзано со зголемување на апетитот. Најпознатиот случај на гурмански синдром е развиен кај еден пациент од Швајцарија, кој претрпел мозочен удар. По пуштањето од болница, тој веднаш ја напуштил работата како политички новинар и станал критичар на храна.


Споделете со пријателите!