Споделете со пријателите!

Нов современ апарат видео бронхоскоп е инсталиран во Детската болница Козле, со кој првпат во таа јавна здравствена установа ќе се применува методата видео бронхоскопија
По повод набавката и ставањето во функција на апаратот вицепремиерот и министер за здравство Никола Тодоров денеска ја посети Детската болница Козле, по што изјави дека станува збор за најнова технологија, нешто што сериозно ќе помогне за унапредување на оваа здравствена дејност во болницата и на педијатриско ниво воопшто во државата. Детската болница Козле, како што рече, е еден од референтните центри во Македонија за вадење туѓо тело од дишните патишта.

Има околу 200 до 250 вакви ситуации годишно со кои се соочуваат докторите и од тој аспект е потребно да имаме високо софистицирана апаратура која ќе овозможи навремена, точна дијагностика и помош при вадење на овие тела кои се вдишани. Од тој аспект, овој видео бронхоскоп ќе овозможи многу подобра и поквалитетна услуга и подобри услови за работа на докторите и побрза и поквалитетна интервенција. Во болницата имаше апарат од постара генерација кој не беше видео бронхоскоп, посочи Тодоров...

Преземено од: Министерство за здравство на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!