chizkejk-so-dinstani-jabolka_image
Споделете со пријателите!

Добро изладен чизкејк за топиве денови…

За вашиот или летниот роденден на некој близок подгответе го овој лесен чизкејк и уживајте во топлите денови.

  • 200 g мелени бисквити;
  • 1 лажица цимет;
  • 70 g стопен путер;
  • (или 200 g мелени грахам крекери, дигестивни колачи или холандски спекулас колачи + 70 g путер). 

Бисквитите не мора да се мелат во машина, може да ги изгмечите во толчник изборот е ваш. Помешајте ги со циметот и путерот и притиснете ги на дното на тавче со пречник од околу 22 cm. Ставете го тестото да се пече празно околу 6 – 7 минути во рерна загреана на 170°C.

Додека тестото се пече, изматете ги со миксер состојките за филот. Кога тестото малку ќе се подолади истурете го филот и ставете го чизкејкот да се пече на 170°C, 30 – 50 минути, во зависност од рерната. Кога е готово во средината треба да е полуцврсто. Почекајте малку да се олади па ставете го во фрижидер да отстои неколку саати пред да го послужите.

За јаболката не е некој строг рецепт, излупете ги и исечете ги на парчиња. Ставете ги во тенџере заедно со другите состојки и оставете ги да се динстаат на средно околу 10-тина минути, со повремено мешање. Ако се јаболката благи, може и да не ставате шеќер. Погледнувајте дали пуштиле многу течност или воопшто не пуштиле и почнале да се лепат, ако треба додајте малку вода (неколку лажици). Вака зготвени јаболката се одлични и со мусли или гранола, или врз некој друг колач.

Прочитајте:  илјади години е стар првиот познат рецепт за пиво направен од Сумерите

* рецептите со во целост преземени од ситно сецкано


Споделете со пријателите!