promenite-na-vremenskite-uslovi-ne-se-vinovni-za-vashata-bolka-vo-dolniot-del-na-grbot_image
Споделете со пријателите!

Според податоците на Светската здравствена организација (СЗО) скоро секој доживува болки во грбот во одреден момент во животот, и болката во грбот и половината е една од најраспространетите мускулоскелетни состојби кои го зафаќаат 33% од населението
Според податоците на Светската здравствена организација (СЗО) скоро секој доживува болки во грбот во одреден момент во животот. Овој тип на болка е една од најчестите мускулоскелетни состојби кои го зафаќаат 33% од населението. Поголем број од пациентите кои имаат болки и промени во мускулоскелетниот систем (коски, мускули, лигаменти, тетиви, и нерви) соопштуваат дека нивните болки се поврзани со промена на временските услови-влага, студ итн.

„Овој тип на болка е една од најчестите која го зафаќа речиси 33% од населението“

Австралиските истражувачи откриваат дека акутни болки во грбот не се поврзани со временските услови, како што се температура, влажност, притисок на воздухот, ветерот и врнежите. Наодите објавени во Артритис нега и истражување (Arthritis Care & Research), кое е списание од Американскиот колеџ за ревматологија (ACR), покажуваат дека благо се покачува ризикот од појава на болка во долниот дел на грбот со зголемување на брзината на ветрот но наодите не биле клинички значајни.

„Многу пациенти веруваат дека временските влијанија имаат ефект на нивната болка и симптоми“ (Викаат ние сме метеопати), објаснува д-р Даниел Стефенс од Џорџ Институтот за глобалното здравје на Универзитетот во Сиднеј, Австралија.

За конкретниот случај, направена е вкрстена студија со 993 пациенти основно од клиники во Сиднеј во периодот од октомври 2011 и ноември 2012 година. Податоци за временските промени биле собирани од Австралиското биро за метеорологија. Истражувачите ги забележале временските услови при појава на први болки во грбот и ги споредлие со временските услови една недела и еден месец пред почетокот на болката.

Прочитајте:  6 причини за студени стапала

Резултатите покажале дека нема поврзаност меѓу болките во грбот и температура, влажност, притисок на воздухот, ветерот и врнежите. Имало случаи при кои при поголема брзина на ветерот малку се зголемиле шансите за болки во долниот дел на грбот, но дијапазонот на нивната појава не бил толку голем за да му се придаде клиничка важност.

Д-р Стефенс заклучува -„Нашите откритија ги побија претходните верувања дека промена на општите временски услови води до зголемување на ризик за појава на болки во долен дел од грбот, и вика дека се потребни понатамошни испитувања на влијанието на временските параметри и нивната поврзаност со одредени болести како што се фибромијалгија, ревматоиден артритис и остеоартритис.


Споделете со пријателите!