Споделете со пријателите!
Наједноставен рецеп за вашата првомајска скара кој се подготовува за неповеќе од еден час од кој за подготовка на пилешкото ви се потребни 25 минути и за печењето на скара десетина минути.
Рецепт за 4 порции (Порција: 1 стек)
Нутритивни факти- по порција:
– Калории по порција: 303
– Масти по порција: 12 gr.
– Заситени масти по порција: 2 gr.
– Мононезаситени масти по порција: 7 gr.
– Полинезаситените масти по порција: 2 gr.
– Протеини по порција: 36 gr.
– Јаглехидрати по порција: 11 gr.
– Холестеролот по порција: 94 mg.
– Железо по порција: 2 mg.
– Натриум по порција: 973 mg.
– Калциум по порција: 35 mg.
- 5 лажички црвен пипер
- 4 лажички кафеав шеќер
- 3 лажички сол
- 2 лажички свежо мелен црн пипер
- 1 лажичка лук во прав
- 4 парчиња (околу 170 грама не-маринирани пилешки стекови)
- 2 лажици екстра девственото маслиново масло или стопен путер
- 15 ml. сос на база на пушено месо (замена: зачин за пилешко на скара)
- 250 ml. сос за скара „barbecue sauce“
- За да ја подготвите маринадата измешајте ги првите 5 состојки во сад и мешајте со врвот на прстите за да се раствори шекерот. За овој рецепт ќе ви бидат потребни 25 до 30 ml. маринада, остатокот може да се чува во фрижидер и до неколку недели.
- Премачкајте го месото од маринадата од двете страни и втрите ја со вашите прсти. Наредете ги стековите во некој сад, покрите ги со фолија и ставете ги во фрижидер најмалку 20 минути.
- За премазот, во мал сад ставете го маслиновото масло и зачинот и мешајте со брзи движења.
- Распалете ја скарата за жарот и решетката да бидат подготвени.
- Наредете го пилешкото дијагонално на решетката, и печете го 4 до 6 минути од секоја страна или додека месото не добие кафенкаста боја. По втората минута започнете да го премачкувате месото со премазот (може да се премачка и неколку пати во текот на печењето).
- Сервирајте ги пилешките стекови со во чинии со сосот за скара, а како предјадење можете да послужите салата од потпечен леб со домати и козјо сирење.
Споделете со пријателите!