Споделете со пријателите!

Службата за Итна медицинска помош (ИМП) во Скопје ќе се зајакнува со нови 75 вработувања и тоа на 35 доктори, 20 медицински сестри и 20 возачи, кои ќе се реализираат до крајот на годинава. Ќе бидат набавени и 12 нови возила за ИМП
Со предвидените нови вработувања ќе се формираат дополнителни 35 тимови кои ќе работат во три смени. Значи наместо досегашните 25 тимови на ИМП ќе има 60 тимови, што е во согласност со стандардите, потребите и проценките кои се направија за подобро функционирање на Брзата помош, истакна министерот за здравство Никола Тодоров, кој рече дека сите нововработени лица ќе бидат упатени на едномесечно едукација во странство односно посебна едукација ќе поминат и докторите и сестрите и возачите. Новите тимови ќе почнат со работа во средината на февруари.

Со ова, посочи, ќе се намали просечното време потребно за интервенција односно да овозможиме екипата на ИМП да стигне што е можно побрзо до местото без оглед колку е оддалечено конкретното место од централното градско подрачје.

Превземено од: Министерство за здравство на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!