Гребење на површината: вистината за атопискиот дерматитис

Атопичен дерматитис, исто така познат како атопична егзема, е хронично воспалително заболување на кожата кое се карактеризира со црвенило и интензивно чешање. Обично се манифестира во детството или раното детство и може значително да влијае на квалитетот на животот.

Од мозолчиња до совршенство: мал водич за беспрекорна кожа

Главната причина за акните лежи во хормоналните промени за време на пубертетот, што доведува до прекумерно производство на себум и бактериска пролиферација. Факторите на животниот стил, како што се исхраната и управувањето со стресот, исто така влијаат на нејзината сериозност.

Ве мачи досадната егзема? Еве 5 совети од дерматолог кои ќе ви помогнат во справување со истата.

Егзема е група на инфламаторни заболувања на кожата. Дијагнозата “егзема” вклучува голем број на различни болести меѓу кои е и атопискиот дерматит. Може да се рече дека атопискиот дерматит е најчест вид на егзема, поради што овие два збора често се користат наизменично.