Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2015/2016 (до 03.01.2016)
Во текот на 53-та недела од 2015 година (28.12 – 03.01.2016), од 12 извештајни единици пријавени се 165 случаи на грип/заболувања слични на грип со инциденца од 8,0 на 100.000 жители, што претставува зголемување за 26,9% во однос на минатата недела.

Оваа недела пријавениот број на случаи е над бројот кој ја означува неделната граница на сезонската активност на вирусот на грип (120). Веќе втора недела бројот на  регистрирани случаи ја надминува сезонската активност, што говори во прилог на интензивирање на сезонската активност на грип, иако бројот на случаи е значително помал од очекуваната (типична) епидемиска крива

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!