Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2015/2016 (до 29.11.2015)
Во текот на 49-тата недела од 2015 година (30.11 – 06.12.2015), во Република Македонија од десет извештајни единици пријавени се 81 случај на грип/заболувања слични на грип, со инциденца од 3,9 на 100.000 жители, што претставува намалување за 19% во однос на минатата недела. Бројот на пријавени лица оваа недела е помал за 45,6% споредено со 49-тата недела од минатата сезона, кога беа регистрирани 149 случаи.

И оваа недела, пријавениот број на случаи е под бројот 120, кој ја означува неделната граница на сезонската активност на вирусот на грип, а кој беше надминат само во 46-та недела. Ова значи дека активноста на вирусот на грип е на границата и дека сме на прагот на влез во сезоната на грип

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!