Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2015/2016 (до 29.11.2015)
Во текот на 48-мата недела од 2015 година (23.11 – 29.11.2015), во Република Македонија од десет извештајни единици пријавени се 100 случаи на грип со инциденца од 4,8 на 100.000 жители, што е идентично како и минатата недела. Бројот на пријавени лица оваа недела е помал за 48,2% во споредба со 48-мата недела од минатата сезона, кога беа регистрирани 193 случаи.

Оваа недела, пријавениот број на случаи е под бројот 120, кој ја означува неделната граница на сезонската активност на вирусот на грип, а кој беше надминат само во 46-та недела. Ова значи дека активноста на вирусот на грип е на границата и дека сме на прагот на влез во сезоната на грип…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!