Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2015/2016 (до 16.10.2016)
Во текот на 41-ва недела од 2016 година (од 10.10.2016 – 16.10.2016), во Република Македонија пријавени се 23 (I=1,1/100.000) новозаболени на групни пријави за заболени од грип, што е идентично во однос на минатата недела.

Во споредба со бројот на регистрирани случаи во 41-ва недела од минатата сезона (28), се бележи намалување од 17,9%, а во однос на просечниот број на заболени за оваа иста недела во изминатиот 10-годишен период (14), постои  зголемување од 64,3%.

Во сезоната 2016/2017 вкупниот број на заболени од грип изнесува 46 (I=2,2/100.000).

Во споредба со истиот период од минатата година (33), постои зголемување на вкупниот број на пријавени случаи за 39,4%, а во однос на просекот за 10-годишниот период (8) се регистрира зголемување од 5,8 пати.

Во оваа сезона заклучно со 41 недела, пријавени се заболени лица од 6 извештајни единици. Најголем број на заболени лица регистрирани се во ЦЈЗ Тетово (23). Во ЦЈЗ Скопје регистрирани се 7 заболени лица, во ЦЈЗ Куманово – 6, во ЦЈЗ Штип – 4 и во ЦЈЗ Струмица и ПЕ Струга регистриран е по 1 заболен.

Највисока инциденца (50,0/100.000) е регистриранa во ЦЈЗ Тетово.

Во однос на дистрибуцијата на заболените по возрасни групи, најголем број на заболени се пријавени во возрасната група која опфаќа најголем дел од населението (од 15-64 години) со 27 случаи (58,7%), а највисока инциденца (5,2/100.000) е регистрирана кај лицата на возраст од 5-14 години.

Во текот на 41-ва недела од 2016, во вирусолошката лабораторија на ИЈЗ РМ пристигнати се 3 материјали за тестирање на грип. Сите тестирани материјали се негативни на присуство на вирусот на инфлуенца.

Прочитајте:  Состојба со грип/заболувања слични на грип во Република Северна Македонија, сезона 2019/2020 за 10-та недела

Од почетокот на сезоната 2016/2017, во оваа лабораторија пристигнати се 8 хумани материјали од здравствените установи – од амбулантски и болнички лекувани пациенти, кои беа тестирани негативни за присуство на вирусот на грип.

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!