Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2015/2016 (до 17.01.2016)
Во текот на втората недела од 2016 година (11.01 – 17.01.2016), во Република Македонија од 24 извештајни единици пријавени се 611 случаи на грип/заболувања слични на грип, со инциденца од 29,5 на 100.000 жители, што претставува зголемување за 2,2 пати во однос на минатата недела. Бројот на пријавени лица оваа недела е поголем за 2,0% споредено со првата недела од минатата сезона, кога беа регистрирани 599 случаи.

Како и претходните три недели пријавениот број на случаи е над бројот кој ја означува неделната граница на сезонската активност на вирусот на грип, што говори во прилог на интензивирање на сезонската активност на грип

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!