Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2019/2020 (52-та недела, до 29.12.2019)
Во текот на 52-ра недела од 2019 година (23.12–29.12.2019), пријавени се 158 (I=7,6/100.000) случаи со заболувања слични на грип, што е зголемување за 9,0% во споредба со минатата недела (n=145).

Бројот на пријавени лица оваа недела споредено со 52-ра недела од минатата сезона (n=202) е намален за 21,8%, а во споредба со бројот за 52-ра недела од типичната епидемиска крива (моделирана од последните 9 сезони) (n=293) регистрирано е намалување од 46,0%.

Пријавената инциденца е под неделната граница на сезонската активност на вирусот на грип (I=36,4/100.000), односно сѐ уште не е достигнат прагот на влез во сезоната на грип.

Оваа недела, во вирусолошката лабораторија на ИЈЗ, пристигнати се 11 материјали за тестирање на грип. Од тестираните материјали, еден (9,1%) е позитивен за присуство на вирусот на инфлуенца A/H3. Од почетокот на сезоната 2019/2020, ова е првиот позитивен резултат…

Преземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!