Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2019/2020 (48-та недела, до 01.12.2019)
Во текот на 48-ма недела од 2019 година (25.11.2019 – 01.12.2019), пријавени се 109 (I=5,3/100.000) случаи со заболувања слични на грип, што е зголемување за 32,9% во споредба со минатата недела (n=82).

Оваа недела, во вирусолошката лабораторија на ИЈЗ пристигнати се 13 материјали за тестирање на грип. Сите тестираните материјали се негативни на присуство на вирусот на инфлуенца.

Бројот на пријавени лица оваа недела споредено со 48-ма недела од минатата сезона (n=90) е зголемен за 21,1%, а во споредба со бројот за 48-ма недела од типичната епидемиска крива (моделирана од последните 9 сезони) (n=102) регистрирано е зголемување од 7,3% (Графикон 1).

Пријавената инциденца е под неделната граница на сезонската активност на вирусот на грип (I=36,38/100.000), односно сѐ уште не е достигнат прагот на влез во сезоната на грип…

Преземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!