Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2019/2020 (46-та недела, до 17.11.2019)
Во текот на 46-та недела од 2019 година (11.11.2019 – 17.11.2019), пријавени се 44 (I=2,1/100.000) случаи со заболувања слични на грип, што е за 5 заболени повеќе во споредба со минатата недела (n=39).

Оваа недела, во вирусолошката лабораторија на ИЈЗ пристигнати се 9 материјали за тестирање на грип. Сите тестираните материјали се негативни на присуство на вирусот на инфлуенца.

Бројот на пријавени лица оваа недела споредено со 46-та недела од минатата сезона (n=87), како и во однос на бројот за 46-та недела од типичната епидемиска крива (моделирана од последните 9 сезони) (n=82), постои двојно намалување.

Пријавената инциденца е под неделната граница на сезонската активност на вирусот на грип (I=36,38/100.000), односно сѐ уште не е достигнат прагот на влез во сезоната на грип…

Преземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!