Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2019/2020 (42-та недела, до 20.10.2019)
Во текот на 42-ра недела од 2019 година (од 14.10.2019 – 20.10.2019), во Република Северна Македонија пријавени се 17 (I=0,8/100.000) нови случаи на групни пријави за заболени од грип/заболувања слични на грип. Регистрирано е зголемување на бројот на заболени во однос на во минатата недела (n=13).

Во споредба со бројот на регистрирани случаи во 42-ра недела од минатата сезона (n=18), како и во споредба со типичната сезонска крива (n=42) се регистрира намалување во бројот на пријавени заболени лица.

Во оваа недела, пријавени се заболени лица од 9 извештајни единици. Најголем број на заболени се регистрирани во ПЕ Гостивар – 7 заболени лица.

Највисока инциденца се бележи во ПЕ Гостивар од 5,8/100.000 жители, а најниска во ЦЈЗ Скопје (0,2/100.000)…

Преземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!