Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2018/2019 (6-ра недела, до 10.02.2019)
Во текот на 6-та недела од 2019 година (04.02-10.02.2019), во Република Македонија пријавени се 2.246 (I=108,6/100.000) случаи со симптоми на грип/заболувања слични на грип, што е речиси 80% зголемување во споредба со минатата недела (n=1.252).

Бројот на пријавени лица оваа недела е помал за 24,2% споредено со 6-та недела од минатата сезона (n=2.964), а во однос на бројот за 6-та недела од типичната епидемиска крива (моделирана од последните 8 сезони) постои намалување од 35,6%.

Регистрираната инциденца оваа недела е над неделната граница на сезонската активност на вирусот на грип (35,1/100.000), согласно МЕМ моделот за одредување на интензитет на активноста на сезонски грип.

Во текот на оваа недела, регистрирани се 2 смртни случаи асоцирани со грип. Се работи за лица на возраст од 5 и 25 години од Скопје и Охрид кои биле хоспитализирани на Клиниката за детски болести – Скопје и КАРИЛ. Кај починатите лица утврдено е присуство на коморбидитети.

Оваа недела, во вирусолошката лабораторија на ИЈЗ пристигнати се 67 материјали за тестирање на грип, од кои 35 (52,2%) позитивни за присуство на вирусот на грип – 28 Influenza A(H1)pdm, 2 Influenza A(H3) и 5 Influenza А несуптипизиран…

Преземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!