Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2018/2019 (42-та недела, до 21.10.2018)
Во текот на 42-ра недела од 2018 година (од 15.10.2018 – 21.10.2018), во Република Македонија пријавени се 18 (I=0,9/100.000) нови случаи на групни пријави за заболени од грип/ заболувања слични на грип. Во однос на регистрираните случаи во минатата недела (n=16), постои зголемување од 12,5%.

Во споредба со бројот на регистрирани случаи во 42-ра недела од минатата сезона (n=45), се бележи намалување од 60,0%.

Во оваа недела, пријавени се заболени лица од 5 извештајни единици. Најголем број на заболени се регистрирани во ЦЈЗ Куманово – 7 и ЦЈЗ Тетово – 6 заболени лица. Во ЦЈЗ Штип и ПЕ Кратово регистрирани се по 2, а во ПЕ Свети Николе едно заболено лице.

Највисока инциденца се бележи во ПЕ Дебар од 20,9/100.000 жители, а најниска во ЦЈЗ Тетово (3,0/100.000)…

Преземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!