Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2017/2018 (13-та недела, до 01.04.2018)
Во текот на 13-та недела од 2018 година (од 26.03.2018 – 01.04.2018), во Република Македонија пријавени се 386 (I=18,7/100.000) новозаболени од грип/заболувања слични на грип, што е намалување за 44% во споредба со минатата недела.

Во однос на 13-та недела од минатата сезона која се карактеризираше со ран почеток и пик на активноста, оваа сезона бројот на заболени е зголемен за 7 пати, но инциденца oваа недела е под неделната граница на ниска активност на вирусот на грип.

Исто како и во претходните недели, во 13-та недела најголем број заболени – 234 се пријавени во најголемата возрасна група од 15-64 години, а највисока инциденца од 27,7/100.000 жители се регистрира кај школските деца на возраст од 5-14 години.

Оваа недела најголем број заболени лица (n=63) се пријавени од подрачјето на ЦЈЗ Струмица, а највисока инциденца (98,2/100.000 жители) е регистрирана на подрачјето на ПЕ Македонски Брод…

Преземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!