Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2015/2016 (до 20.11.2016)
Во текот на 46-та недела од 2016 година (од 14.11.2016 – 20.11.2016), во Република Македонија пријавени се 122 новозаболени лица од грип/заболувања слични на грип, што е зголемување за 3,4% во споредба со минатата недела кога беа регистрирани 116 заболени лица. Бројот на пријавени лица оваа недела е помал за 9,1% во споредба со 46-тата недела од минатата сезона, кога беа регистрирани 132 случаи.

Пријавениот број на случаи е помал од бројот 148 кој означува праг за влез во сезоната на грип за оваа недела, што значи дека активноста на вирусот на грип сéуште е под сезонското ниво.

Како и претходната, во 46-та недела најголем број заболени (82 или 67%) се пријавени во најбројната возрасната група од 15-64 години, додека највисока инциденца од 10,8/100.000 жители е регистрирана кај децата на возраст од 5-14 години…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!