Tema_24_probiotici_urinarni_infekcii
Споделете со пријателите!

Инфекцијата на уринарниот тракт обично започнува во уретрата и во мочниот меур. Разликуваме: асцендентна инфекција – кога патогените се шират од долниот уринарен дел/низ уретрата, мочниот меур, уретер, бубрежната карлица до бубрег и десцендентна инфекција – кога патогените се шират од бубрегот до уретрата. Во поголемиот дел од случаите (80-90%) се јавува инфекција со бактеријата Escherichia coli.

На вашите прашањата еднаш неделно ќе одговара Д-р Благоја Здравев

Правно оградување: Дадениот стручен совет од страна на лекар специјалист како одговор на вашето прашање поставено на „Прашај лекар“, не ја заменува посетата на матичен лекар доколку е нарушена здравствената состојба. Презентираните совети нудат основни информации и насоки кон лицата засегнати од одреден здравствен проблем, со цел, полесно да ја презентираат својата медицинска состојба на својот лекар за да им се овозможи соодветен професионален здравствен третман.


Споделете со пријателите!

Ваше прашање (0)

Вашата Емаил адреса нема да биде објавена.