Споделете со пријателите!

На Државната кардиохирургија во петокот беше извршена првата минимална инвазивна интервенција на итен пациент во животнозагрозувачка состојба
Операцијата ја изведе хирургот Омер Џемали од „Триемли хоспитал“ од Цирих заедно со докторите од Државната кардиохирургија, а пациентот се чувствува добро и наскоро ќе биде преместен во обична соба.

При посетата на Државната кардиохирургија во Скопје министерот за здравство Никола Тодоров истакна: Со отпочнувањето на минимално инвазивни кардиохируршки интервенции на итни пациенти отидовме уште еден чекор понапред во типот на услуги кои се даваат на Државната кардиохирургија и интервенциите што тука се изведуваат. Во Цирих минимално инвазивните интервенции се рутина кај елективни пациенти, но кај итни пациенти и таму имаат определни протоколи кои ги следат во такви случаи…

Превземено од: Министерство за здравство на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!